Akce "Čistá studna 2016"

20.5.2016

Používáte vodu ze studny a nejste si jistí, jestli je v pořádku? Nechte si ji zkontrolovat!

Voda v soukromých studnách nepodléhá žádné pravidelné kontrole a je pouze na jejím majiteli, aby se o vodu v ní staral.

Jak správně postupovat? Je potřeba si nechat provést rozbor vody.

Až do konce října 2016 si můžete nechat udělat níže uvedený rozbor s 20 % slevou za zvýhodněnou cenu 750 Kč (včetně DPH). V případě zájmu předem kontaktujte zaměstnance laboratoře pitných vod na Úpravně vody ve Lhotě na telefonním čísle 517 360 106, případně na e‑mailu gottvaldovaatvakvyskov.cz ().

Velká většina majitelů studní se domnívá, že nezávadnost vody poznají sami a to tak, že si vodu prohlédnou ve sklenici nebo podle její chuti. Voda může vypadat i chutnat výborně a přesto může být závadná – člověk svými smysly přítomnost mikroorganismů a většiny chemických látek prostě nepozná.

Kvalitu vody pouhým pohledem posoudíte pouze ve velmi omezené míře. Můžete zhodnotit vodu z hlediska barvy, pachu a chuti. Jediné, co můžete bezpečně poznat, je mechanické znečištění (zákal, pevné částice, nečistoty), popřípadě některé chemické znečištění (olej, ropné látky, aj.). Kromě skutečně velmi znečištěné vody tímto postupem nepoznáte téměř nic dalšího.

Pokud používají vodu ze studny malé děti, měl by majitel nemovitosti provádět kontrolu pravidelně. Neměl by dát na sousedské rady, že „Tady byla vždy voda kvalitní….“ a popř. že „Stačí studnu prolít Savem, vodu odčerpat a studna bude zase čistá“. Savo je použitelný a účinný nástroj na čištění studní, ale pomáhá jen proti mikrobiologickému znečištění. Na dusičnany ani jiné „neživé“ znečištění není účinný.

Majitelům studní proto nyní nabízí naše společnost Vodovody a kanalizace Vyškov, a.s. v rámci akce „Čistá studna 2016“ rozbor vybraných chemických a mikrobiologických parametrů pitné vody, které bývají při kontrole vody z individuálních zdrojů nejčastěji překračovány. Nenahrazuje krácený chemický a krácený mikrobiologický rozbor, ale poskytne majiteli základní informaci o kvalitě jeho vodního zdroje.

Vybraný rozsah se skládá z:

  • chemických ukazatelů – železo, mangan, dusitany, dusičnany, amonné ionty, tvrdost
  • mikrobiologických ukazatelů – koliformní bakterie, intestinální enterokoky